Ένα …πορτοκαλί απόγευμα, συναντήσαμε τον καρδιτσιώτη καλλιτέχνη – με καταγωγή από τη Μυρίνη – Άρη Φαλιάγκα στο Παυσίλυπο. Ανάμεσα σε κάποιες πράσινες ακόμα φυλλωσιές του πάρκου, περπατώντας πάνω σε διαδρόμους με κίτρινα και καφέ φύλλα και μιλώντας για μουσική, η βόλτα μας γέμισε μελωδίες και κελαρύσματα της αγάπης του για το αυθεντικό, λαϊκό τραγούδι! Η ώρα πέρασε και ο νοεμβριάτικος ήλιος έπαψε να μας ακολουθεί. Εντός του αναψυκτηρίου πια, ζεστάναμε τις χούφτες μας σε δυο κούπες τσάι και συνεχίσαμε… Γεμάτος τραγούδια και τούτος ο χειμώνας, ο 21ος χειμώνας της καριέρας του…
 
- Τι αντίκτυπο έχει η κρίση στη διασκέδαση της Καρδίτσας;
 
Καταρχάς να πω, πως οι Καρδιτσιώτες, όπως και όλοι οι Έλληνες, είμαστε γλεντζέδες και αυτό δεν αλλάζει. Έχουν στο dna τους το τραγούδι, τη μουσική, τον χορό, το κέφι, τη διασκέδαση. Στις μέρες μας τώρα, επειδή η κρίση είναι πολυδιάστατη και ανελέητη, ο κόσμος δεν βρίσκεται και στην καλύτερη ψυχολογική κατάσταση. Εδώ λοιπόν, αρχίζει το δικό μας έργο, η δική μας δουλειά, να δώσουμε όλο μας το «είναι» και να καταφέρουμε να φτιάξουμε τη διάθεσή τους, να τους κάνουμε να νιώσουν καλύτερα. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε κάθε Παρασκευή και Σάββατο στον Ορφέα, όπου εμφανίζομαι στα Τρίκαλα.
 
- Πώς βλέπεις τα σημερινά μουσικά δρώμενα;
 
Ζούμε στην εποχή του …αχταρμά! Τείνει να χαθεί το γνήσιο λαϊκό και παραδοσιακό μας τραγούδι. Είναι τόσο μεγάλη η πάλη ανάμεσα σε αυτά τα δύο και στα ξενόφερτα ακούσματα που στην τελική, αυτό που συχνά προκύπτει είναι ένα …’’μπασταρδεμένο’’ προϊόν! Κατακλυσμός από μπιτάκια κι αμανέδες. Κάκιστο πάντρεμα Δύσης και Ανατολής, πολυπολιτισμικά εγχειρήματα που δημιουργούν σταδιακά …τραγούδια χωρίς ταυτότητα!! Πολλές και κακές μίξεις, απλοϊκός και - κάποιες φορές - χυδαίος στίχος, δείχνουν την μεγάλη φθορά-διάβρωση, όχι μόνο της μουσικής πραγματικότητας, αλλά και γενικότερα την κατάπτωση του κοινωνικού συνόλου σε θέματα αισθητικής και αξιών.
 
- Περιέγραψέ μας τον …ήχο του σχήματος «Απόηχος».
 
Ο «Απόηχος» είναι ένα μουσικό σχήμα, αποτέλεσμα μιας καλής παρέας που συνεργάζονταν χρόνια, υπό άλλες συνθήκες. Απαρτίζεται από τη Ρίτσα Πέτσα, τον Ναπολέοντα Μουλιάκο, τον Άγγελο Παλαπέλα κι εμένα. Κάποιες φορές βέβαια, προστίθενται μέλη που συμμετέχουν για τις ανάγκες των εμφανίσεων μας. Το ρεπερτόριο του σχήματος είναι αυτό που εμείς θεωρούμε καλό τραγούδι. Είτε είναι λαϊκό, είτε ρεμπέτικο, είτε ελαφρό, είτε έντεχνο. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζουμε τραγούδια δημιουργών, όπως οι: Λοίζος, Κουγιουμτζής, Ξαρχάκος, Θεοδωράκης, Πλέσσας, Σπανός, Νικολόπουλος, Άκης Πάνου, κ.α., αλλά και από τους πιο σύγχρονους, όπως ο Ορφέας Περίδης, ο Σωκράτης Μάλαμας κλπ.
 
- Δώσε μας και τον …τόνο του σχήματος «Κουπλέ-ρεφρέν»…
 
Και αυτό το μουσικό σχήμα απαρτίζεται από τέσσερα μέλη, τον Χρήστο Κιτσόπουλο, τον Άγγελο Παλαπέλα, εμένα και τη Δήμητρα Καλλιάρα, η οποία κατάγεται από τα Τρίκαλα, τραγουδάει και παίζει κανονάκι. Το σχήμα αυτό, έχει άλλο ηχόχρωμα. Μπορεί το ρεπερτόριό του να συγκλίνει με αυτό του «Απόηχου» σε ένα 30-40%, αλλά τα τραγούδια εδώ «ντύνονται» με διαφορετικό ήχο.
 
- Ποιο από τα δύο σχήματα που συμμετέχεις σ’ εκφράζει περισσότερο;
 
Κατ’ αρχάς ο «Απόηχος» και το «Κουπλέ – ρεφρέν», είναι δημιουργήματα που έχουν και τη δική μου κατάθεση ψυχής, και το δικό μου στίγμα, άρα και τα δύο είναι κομμάτια μου. Δεν μπορώ να διακρίνω κάποιο. Τα αγαπώ εξίσου!!!
 
- Υπηρετείς και κάποιες αποχρώσεις του λαϊκού τραγουδιού;
 
Το καλό λαϊκό τραγούδι είναι ο κορμός, η βάση. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν κι άλλα είδη όπως το έντεχνο, το έντεχνο-λαϊκό, το ποπ-λαϊκό, το λαϊκοδημοτικό. Εννοείται, φυσικά, πως το ρεμπέτικο κατέχει ξεχωριστή θέση.
 
- Τελικά, τί είναι το λαϊκό;
 
Το λαϊκό είναι το απλό και όχι το απλοϊκό, που κάποιοι νομίζουν. Απλοϊκοί στίχοι, εύκολες μελωδίες, οι ίδιες και οι ίδιες, αναμασώνται χωρίς φαντασία. Αν το τραγούδι δεν συνεπάρει τον ακροατή, αν δεν φέρει ανατριχίλα, αν δεν αγγίξει χορδές και δεν ταρακουνήσει τα σωθικά, δεν είναι σπουδαίο τραγούδι. Δεν αποτελεί τέχνη. Ανέκαθεν το λαϊκό τραγούδι είχε ένα ρόλο και συνεχίζει να τον έχει, για μας που το υπηρετούμε και για τον κόσμο που το ακούει. Με απλά, όχι απλοϊκά λόγια, με καθαρές-στιβαρές μελωδίες και με στοιχεία δωρικά, επιδιώκει να διεγείρει το νου, να ξυπνήσει συναισθήματα, να δημιουργήσει κίνητρα-ερεθίσματα!!!
 
- Είσαι ερμηνευτής, σε αντίθεση με κάποιους που αρκούνται να είναι απλώς τραγουδιστές…
 
Προσπαθώ να είμαι ερμηνευτής. «Άλλο να τραγουδάς κι άλλο να …ερμηνεύεις». Θέλει δουλειά. Δεν είναι εύκολο. Επιδιώκω πάντα να κατανοώ, να νιώθω, να μαθαίνω το κάθε τραγούδι. Έτσι νομίζω χρίζεται κάποιος ερμηνευτής. Με την γνώση των καταβολών του τραγουδιού, με το «άγγιγμα» του νοήματος του στίχου και της μελωδίας, με το να τοποθετεί μέσα του όλα αυτά και να τα δίνει στον κόσμο ενσαρκώνοντας πιστά τον «ρόλο» του. Αν δεν αγαπήσεις, αν δεν πονέσεις, αν δεν έχεις βιώματα, δύσκολα θα αποδόσεις ένα κομμάτι ως ερμηνευτής. Πολλές φορές, εμείς οι τραγουδιστές, είμαστε απλά …τραγουδιστές!! Είμαστε ίσως αδαείς … που απλώς τραγουδάμε τις μελωδίες!!! Κι αυτό διότι …δεν καταλαβαίνουμε τι λέμε!!! Μπορεί να δόθηκε από τον Θεό ή από τη φύση μια καλή φωνή, ένα ταλέντο, ένα χάρισμα, κτλ. αλλά αυτά δεν σε κάνουν ερμηνευτή!!! Μόνο όταν κατανοήσεις σε βάθος το δημιούργημα, μπορείς να του αποδώσεις την ανάλογη ερμηνεία!!! Χαίρομαι πολύ και είναι τιμή για μένα, αλλά και ευθύνη συνάμα, που με κατατάσσεις στην κατηγορία των ερμηνευτών!!
 
- Ποιες συνεργασίες έχεις κάνει μέχρι τώρα και τις θεωρείς σημαντικές;
 
Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους της λαϊκής και δημοτικής μουσικής του τόπου μας που με βοήθησαν στο ξεκίνημα μου. Θα ήθελα όμως να σταθώ στον Τάσο Κουτσιώλη και στον Ναπολέοντα Μουλιάκο, οι οποίοι στα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα, μου έδωσαν καλές μουσικές - και όχι μόνο - αρχές και μεγάλη ώθηση να κάνω αυτό που κάνω σήμερα. Αργότερα είχα πολλές συνεργασίες με σχεδόν όλους τους συντοπίτες καλλιτέχνες. Σημαντική θα χαρακτήριζα τις συνεργασία μου με τον συνθέτη Δημήτρη Δέκο, όπως επίσης και τις κοινές εμφανίσεις με τον αείμνηστο Μπάμπη Γκολέ, τον Κώστα Μάντζιο, την Αφεντούλα Ραζέλη τον Χρήστο Πάζη, την Μαριάντα Πιερίδη, κ.α. Καθοριστική η συνεργασία με τον ηθοποιό Γιώργο Χαραλαμπίδη, σε μουσικοθεατρικές παραστάσεις για την χαμένη μουσικότητα της ελληνικής γλώσσας, ο οποίος δυστυχώς απεβίωσε πολύ πρόσφατα. Επίσης κάτι πρωτόγνωρο και με ιδιαίτερη αξία για μένα, ήταν η συμμετοχή μου στα «Τσιτσάνεια 2009», στον πανελλήνιο διαγωνισμό λαϊκού τραγουδιού, όπου έλαβε χώρα στα Τρίκαλα εις μνήμη του μεγάλου Βασίλη Τσιτσάνη. Με το ζεϊμπέκικο «Χόρευα νύχτα ζεϊμπεκιά», σε μουσική του Κώστα Σμυρνιού και σε στίχους της Αποστολίας Κυργιάκη, περάσαμε στον τελικό και λάβαμε μια καλή θέση. Τέλος, ανεξίτηλα μέσα μου γράφτηκε η στιγμή που συνεργάστηκα με την Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Τρικάλων, με πολύ σημαντικούς μουσικούς και μαέστρο τον σπουδαίο Ανδρέα Τσέγα. Κάναμε συναυλίες - αφιερώματα σε μεγάλους Έλληνες ποιητές, σύνθετες και στιχουργούς. Πολύ σπουδαίο κομμάτι της πορείας μου στο τραγούδι.
 
- Είσαι απόφοιτος της σχολής Οικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ. ... Πώς έγινε και ασχολήθηκες με το τραγούδι;
 
Με το τραγούδι ασχολήθηκα πριν ακόμα μπω στο Πανεπιστήμιο. Σιγά σιγά σε κάποιες παρέες, αργότερα για το χαρτζιλίκι μου. Τελικά το τραγούδι έγινε αυτό που λέμε, η δουλειά μου, αφού οι λόγοι πλέον ήταν καθαρά βιοποριστικοί. Η βαθύτερη όμως αιτία, είναι η εσωτερική ανάγκη έκφρασης που έχει ο καθένας που αγαπά και σέβεται αυτή την πολύ σοβαρή υπόθεση που λέγεται …τραγούδι!!!
 
- Σε ποιες περιοχές έχεις δουλέψει εκτός από το νομό Καρδίτσας;
Έχω δουλέψει στα Τρίκαλα, στη Λάρισα, στα Γρεβενά, στην Καστοριά, στη Δράμα, στην Πτολεμαϊδα, στην Κόρινθο και αλλού. Κυρίως στη Θεσσαλία και στη δυτική Μακεδονία.
 
- Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;
Να κάνω καλές και ουσιώδεις συνεργασίες! 

KarditsaVoice

KarditsaVoice, η φωνή της πόλης μας και όχι μόνο, σε ένα website που σας κρατά ενήμερους για όλα τα τοπικά, εγχώρια και διεθνή νέα παρέχοντας έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση. Η ομάδα μας, αποτελούμενη από εξαίρετους επαγγελματίες, εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο στοχεύοντας στην τελειότητα.

Εάν η συγγραφή είναι το ταλέντο σου επικοινώνησε μαζί μας και ποιος ξέρει...ίσως γίνεις ένας απο εμάς!

Επικοινωνία

Τα Γραφεία Μας

Γραφείο Ενημέρωσης
Τρικάλων 117, Καρδίτσα, Ελλάδα
2441020084
info@karditsavoice.gr
Διαφημιστικό Τμήμα
Τρικάλων 117, Καρδίτσα, Ελλάδα
2441020084
adv@karditsavoice.gr

Νέα της Καρδίτσας

26
Ιουν2017

Το σύνολο “HAJDUK ST...

Μια όμορφη βραδιά με άξονα τον πολιτισμό και τη φιλία που μέσα από αυτόν δημιουργείται διοργάνωσε ο...

26
Ιουν2017

Η λειτουργία των βιβ...

Αυτό είναι το μήνυμα που αναδείχθηκε από την Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας κ. Χ...

26
Ιουν2017

Η καρδιά της παράδοσ...

Πλήθος κόσμου συμμετέχει στα 50α Καραϊσκάκεια

26
Ιουν2017

Ευχαριστίες του Αντι...

Νέα φιλέ τοποθετήθηκαν στα γήπεδα του τένις του Αθλητικού Πάρκου Καρδίτσας.

Διαγωνισμοί με Δώρα

Άφησέ μας το όνομα και το e-mail σου και λάβε μέρος αυτόματα σε όλους τους διαγωνισμούς του KarditsaVoice