Στο πιο κρίσιμο σημείο της βρίσκεται η διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση να περιμένει με αγωνία το  επόμενο Eurogroup έχοντας απειλήσει ότι θα φέρει το θέμα στη Σύνοδο κορυφής αν δεν υπάρξει λύση ενώ καθοριστικά θα είναι τα δύο Euroworking Group που θα γίνουν μέχρι τότε. 

 Μετά τη δήλωση της  Κριστίν Λαγκάρντ  που έβαλε «πάγο» στο θέμα του χρέους και τάχθηκε υπέρ της παράτασης στη συζήτηση  ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώνει στις 10 το πρωί την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις των «53» και των κκ Φίλη και Σκουρλέτη που δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους για την τελική κατάληξη της διαπραγμάτευσης.

Τα 4 πιθανά σενάρια για λύση είναι τα εξής:

Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα προσδιορίζονται σε τέτοιο βαθμό, ώστε το Ταμείο να προχωρήσει άμεσα σε θετική έκθεση βιωσιμότητας του χρέους. Αυτό συνεπάγεται ότι το Ταμείο θα συμμετάσχει πλήρως και με χρηματοδότηση στο ελληνικό Πρόγραμμα. Ενώ η ΕΚΤσε αυτή την περίπτωση αναμένεται να δώσει επίσης άμεσα το πράσινο φως για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο Πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Σε αυτή την κατεύθυνση εργάζεται η κυβέρνηση και αυτό εννοεί όταν μιλά για καθαρή λύση, όπως και η γαλλική κυβέρνηση όπως προκύπτει και από την πρόταση που είδε το φως της δημοσιότητας την προηγούμενη εβδομάδα.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποφασίζει να αποχωρήσει από το Πρόγραμμα. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι προφανές ότι θα υπήρχε αρνητική έκθεση βιωσιμότητας του χρέους και οι ευρύτερες αναταράξεις θα ήταν αναπόφευκτες. Το μεγάλο ερώτημα θα ήταν πώς συνεχίζεται το Πρόγραμμα αλλά και τι γίνεται με τα μέτρα για το 2019-2020, από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός έχει πει ότι η κυβέρνηση τα ψήφισε ώστε να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ και να προχωρήσει η ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Το σενάριο αυτό έχει πάντως τις λιγότερες πιθανότητες, καθώς Γερμανία και Ολλανδία επιμένουν ότι χωρίς το ΔΝΤ δεν μπορεί να συνεχιστεί το ελληνικό πρόγραμμα.
Το ΔΝΤ αποφασίζει να προχωρήσει σε ένα stand by arrangement. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα εγκριθεί από το ΔΣ του Ταμείου η συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά χωρίς εκταμίευση χρημάτων μέχρι να υπάρξουν ισχυρές εγγυήσεις ότι το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο (πιθανόν δηλαδή η εκταμίευση να γίνει άπαξ τον Σεπτέμβρη του 2018 όταν θα τεθούν σε εφαρμογή τα μέσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος). Σε αυτή την περίπτωση για την οποία χθες προιδέασε η ίδια η Λαγκάρντ με δηλώσεις της στη Handelsblatt όλα θα εξαρτηθούν από το λεκτικό της απόφασης του EG (εφόσον φυσικά η κυβέρνηση αποδεχτεί επί της αρχής μια τέτοια λύση). Μια αρνητική για την Αθήνα απόφαση του EG σύμφωνα με την οποία το ελληνικό χρέος θα χαρακτηριζόταν ακόμη μη βιώσιμο θα εκλεινε οριστικά το δρόμο για το QE.
Αντίθετα ένα θετικό λεκτικό που θα χαιρέτιζε π.χ. τα βήματα προς την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους πιθανολογείται από τους καλά γνωρίζοντες ότι θα έδινε τη δυνατότητα στο Ντράγκι να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και έτσι να…χρυσώσει το χάπι για τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Πηγή: crashonline

KarditsaVoice

KarditsaVoice, η φωνή της πόλης μας και όχι μόνο, σε ένα website που σας κρατά ενήμερους για όλα τα τοπικά, εγχώρια και διεθνή νέα παρέχοντας έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση. Η ομάδα μας, αποτελούμενη από εξαίρετους επαγγελματίες, εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο στοχεύοντας στην τελειότητα.

Εάν η συγγραφή είναι το ταλέντο σου επικοινώνησε μαζί μας και ποιος ξέρει...ίσως γίνεις ένας απο εμάς!

Επικοινωνία

Τα Γραφεία Μας

Γραφείο Ενημέρωσης
Τρικάλων 117, Καρδίτσα, Ελλάδα
2441020084
info@karditsavoice.gr
Διαφημιστικό Τμήμα
Τρικάλων 117, Καρδίτσα, Ελλάδα
2441020084
adv@karditsavoice.gr

Νέα της Καρδίτσας

15
Οκτ2017

Σχορετσανίτης Ηλίας:...

Ο θεσμός του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Καρδίτσας εκπροσωπεί τους ελεύθερους επαγγελματ...

14
Οκτ2017

«Tι χρειάζεται η χώρ...

Κώστας Αγοραστός στην 15η Εμποροβιοτεχνική Έκθεσης της Καρδίτσας

14
Οκτ2017

Αποκατάσταση τμημάτω...

από την Περιφέρεια Θεσσαλίας με έργο προϋπολογισμού 400.000 ευρώ

14
Οκτ2017

Ψήφισμα Συμπαράσταση...

Στις 17 Οκτωβρίου δικάζονται για παράβαση καθήκοντος στο Εφετείο Λάρισας οι αιρετοί και τα μέλη του...

Διαγωνισμοί με Δώρα

Άφησέ μας το όνομα και το e-mail σου και λάβε μέρος αυτόματα σε όλους τους διαγωνισμούς του KarditsaVoice